Categorie: "decembermoorden"

Demagoog

 

Als je Bouterse zo hoort spreken, kun je je meteen voorstellen waarom zijn Nationaal Democratische Partij (NDP) waarschijnlijk de verkiezingen van 2010 zal gaan winnen. Hij is charmant, grappig, straalt na decennia nog altijd kracht uit en ook belangrijk, hij heeft een goed punt. Tijdens de viering van twintig jaar NDP richt Bouterse zich vooral tot de jonge generatie en roept haar op met vereende krachten het land op te bouwen. Over de decembermoorden rept hij met geen woord.

 

Verruiming amnestiewet

decembermoorden 

De Nationale Assemblee gaat niet in op een voorstel van de Nationale Democratische Partij (NDP) om de amnestiewet aan te passen. De partij wil namelijk een referendum aanvragen, zodat het volk kan beslissen of de bestaande amnestiewet van 1992 moet worden verruimd. De partij ontkent echter dat het er om gaat amnestie voor de verdachten van de 8 decembermoorden te verkrijgen. Sure.

Bron: Times of Suriname 

Onschuldig

decembermoorden 

Drie verdachten van de decembermoorden beweren onschuldig te zijn. Ze willen dan ook geen amnestie en hebben een verzoekschrift ingediend om van de verdachtenlijst afgehaald te worden. Het gaat om Badrisein Sital, Winston Caldeira en Edgar Ritfelt, die vanmorgen een interview gaven aan de Times of Suriname en dagblad de Ware Tijd. Zij verwachten dat als het Openbaar Ministerie niet ingaat op hun verzoek, ze later alsnog worden vrijgesproken. Een beetje laat om nu nog een verzoekschrift in te dienen naar mijn idee. Ze hadden dat nog niet eerder gedaan omdat ze dachten dat het OM toch wel achter hun onschuld zou komen. Ook nu zijn ze echter afhankelijk van het oordeel van het OM.

Start proces decembermoorden in oktober

decembermoorden 

De strafzaak tegen Dési Bouterse en medeverdachten begint waarschijnlijk in oktober, meldde de Times of Suriname vanochtend. Dat denkt Freddy Kruisland, advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden. Hoewel er wellicht al wel een pro-formazitting wordt belegd in juli of augustus, zal de inhoudelijke zaak pas na het reces van de rechters behandeld worden.

Bouterse kan berecht worden

Deso Bouterse

Bouterse en zijn medeverdachten moeten voor de krijgsraad verschijnen, zo meldden de media vanochtend. Het Hof van Justitie heeft hun bezwaarschriften afgewezen, waarmee de weg naar het strafproces is vrijgemaakt. Bouterse wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op vijftien tegenstanders in december 1982. Vermoedelijk binnen twee maanden, 25 jaar na dato, zullen de daders eindelijk berecht worden.