Dode honden

 

Als ik over de Jaggernath Lachmonstraat fiets, kom ik maar liefst twee dode honden tegen. De eerste is hooguit een halve dag eerder gestorven: hij staart met uitpuilende ogen en de tong uit z'n bek richting het fietspad. De tweede verkeert in verdere staat van ontbinding en verspreidt een misselijkmakende kadaverlucht. Het geeft aan hoe tegenstrijdig Surinamers met hun dieren omgaan.

Vogelvrij

Surinamers zouden nooit een hond aaien. Ze hebben er bijna allemaal minstens een, maar die slaapt buiten op het erf en blaft je 's nachts wakker bij het minste of geringste geritsel van een vleermuis. Veel meer dan in Nederland hebben de honden hier een functie: ze waken over het erf en houden junks op afstand. Tegelijkertijd zien ze er smerig uit, zitten ze allemaal onder de ziektekiemen en zijn alle teefjes zogend of dragend.

Vandaar ook het grote aantal zwerfhonden. Zeker in de armere buurten is er niemand die z'n hond laat steriliseren en het is soms moeilijk te zien of een hond een eigenaar heeft of vogelvrij is. Deze exemplaren lopen een grote kans op vergiftiging of om doodgereden te worden op de snelweg. 

Vogeltjesmarkt

Toch hebben Surinamers geen hekel aan dieren. Soms zie ik de overbuurjongetjes hun honden voeren met eten dat over is en mensen halen papegaaien, tapirs, zwijntjes en aapjes naar de stad toe. En als je zo gek bent om zondagochtend om zeven uur een bezoek te brengen aan de vogeltjesmarkt, kijk je je ogen uit: mensen hebben alles over voor deze beestjes en geven er een fortuin aan uit.

Hoe kan het dan dat de dierenasiels geen dieren meer aannemen, vergiftiging aan de orde van de dag is en in een woonwijk niemand de moeite neemt om een dode hond op te ruimen? Het zal wel met geld te maken hebben. Hoe armer de wijk, hoe meer kadavers langs de weg. En wat moet je ook met zo'n lijk, waarvan je alleen maar ziek kunt worden? Een gemeentelijke opruimdienst kent Paramaribo blijkbaar niet. Wel hinderlijk, want behalve een naar gezicht is het natuurlijk ontzettend onhygienisch om een rottend kadaver voor je huis te hebben liggen.

Toen ik op de terugweg mijn straat infietste, dansten de buurtkinderen hysterisch rondjes om de derde dode hond die ik die dag tegenkwam: "Hij is dood, hij is dood!" Pas maar op met die rottende lijkjes, want kinderen houden wel van dieren. 

Lees ook:Brutus
Lees ook:Paramaribo by night
Lees ook:Na oso
Lees ook:Boa verslindt vee
Lees ook:Kanker

22 reacties op “Dode honden

  1. Edward

    Arme hond!

    Denk je dat ze vergiftigd zijn?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Han

    Zou dit niet wat meer de gemiddelde houding tov dieren zijn, en de ‘westerse houding’ juist de uitzondering? Alhier zijn de dieren gepromoveerd tot soort mens, bv. getuige de aanwezigheid van een speciale dierenpartij. Wie is er nu gek?

      /   Beantwoorden  / 
    1. mosterdnademaaltijd

      Om maar te zwijgen van het groeiend aantal ‘dierenspeciaalzaken’ waar je kleertjes en sieraden voor je trouwe viervoeter kunt kopen…

        /   Beantwoorden  / 
  3. jan romkes

    Hallo ik ben een keer in Suriname in paramaribo geweest. Maar wat ik van een vriend begrepen heb is dat de honden vaak vergiftigd werden.
    Hij had al 5 of 6 honden gehad en voordat er werd ingebroken werden eerst zijn honden vergiftigt.
    Het is triest als er zo met beesten wordt omgegaan wat kunnen die er tenslotte aan doen?
    groeten jan

      /   Beantwoorden  / 
  4. lisa

    zielige hond
    als ik die mensen in handen krijg…
    ze zouden medelijden met die honden moeten hebben!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Suzan

    Heerlijk, dat heb ik weer. Als er iemand een dierenliefhebber is dan ben ik het wel. Mijn vriend overtuigd, dat was niet moeilijk gelukkig. Die ziet meteen aan mij dat ik een moord voor zo’n beest doe. Nu wonen wij in Suriname en zie ik echt de ergste dingen, bah!

    Wie heeft er goede ideeen??

      /   Beantwoorden  / 
    1. Usha

      Doe iets, richt een stichting op , zoek sponsoren bij de juiste mensen; vraag tips aan bij de PvdD; waar ik als Surinaamse lid van ben voor degene hierboven….
      Ik heb zelf gezien hoe ongenadig er niet allen met alle levende wezens wordt omgegaan…

      en sterilisseren al die reutjes en teefjes…ook heul veul teken verwijderen..

        /   Beantwoorden  / 
      1. Usha

        oops kan nie wijzigen, zie wat type foutjes…

          /   Beantwoorden  / 
        1. mosterdnademaaltijd

          Type foutjes?

          Typfoutjes bedoel je zeker? Zal wel en typfout zijn geweest. :-)

            /   Beantwoorden  / 
          1. mosterdnademaaltijd

            …met typfout.

              /  
  6. ignit bekken

    Typisch stukje van iemand die eventjes in een derde wereldland gewoond heeft: betweterig en oppervlakkig.

    De inhoud vertelt meer over degene die het geschreven heeft dan over de honden van paramaribo.

    Een pluspuntje: gelukkig is ze geen inzamelingsactie begonnen om al die honden in “de arme wijken” een goede wasveurt te geven…

      /   Beantwoorden  / 
    1. mosterdnademaaltijd

      Wasveurt…? Typische typfout van iemand die probeert op intellectueel niveau mee te komen maar het toch net niet haalt…

        /   Beantwoorden  / 
  7. nomoreaccidents

    Long time lurker, thought I would say hello! I really dont post much but thanks for the good times I have here. Love this place..

    When I was hurt in that car accident my life would be changed always. Sadly that driver had no car insurance and I was going to be in pain for ever.

    This was not time for me to start and guess what to do. I had to find a good personal injury lawyer to help me get what I needed. After all, my family was counting on me.

    How dreadful was it? I has bedridden for 4 months, I had to have constant care and my clinic bills went through the roof!

    Luckily, I found a good referral site to help me.

    I will post more later this period to tell you more about what I have been going through.

    If you need an accident attorney try the guys at

      /   Beantwoorden  / 
  8. LiXRusiaeased

    I recently revolted my computer with windows xp but the Internet doesn’t work. Before rebooting it, it worked but now the internet icon on the the bottom right of the screen(far-right of the taskbar) isn’t there. Everything is connected and my router works fine(I no this because my xbox is also connected and xbox live works) but the Internet on the computer just doesn’t work. Please help me fix this problem. Thank you.

      /   Beantwoorden  / 
  9. rene de gerts

    ja, zo zijn negers nu eenmaal. zwartjes zullen nooit hun primitieve insticten ontgroeien.
    ze verdienen het gewoon niet om dieren te mogen hebben

      /   Beantwoorden  / 
    1. mosterdnademaaltijd

      Jij bent zeker een witje? Dan zal ik maar niet beginnen over wat jij allemaal wel of niet verdient…

        /   Beantwoorden  / 
      1. rene de gerts

        mosterdnigger in het slavenveld,

        ja, ik ben een witte.
        ga jij maar lekker door met primitief doen, met krijsen en gillen, met kinderen bij allerlei wijven fokken, handje ophouden, bijgeloof hebben, mensen afslachten alsof het beesten zijn, alleen maar op emotie reageren, niets kunnen onderbouwen, stelen, liegen, lui zijn, liever de hele dag blowen en goedkoop bier drinken dan je schouders er onder zetten en hard te werken voor je geld, etc.
        en ALTIJD maar gediscrimineerd voelen…gek he……

          /   Beantwoorden  / 
  10. GogeonnetsNex

    Hello. I am Zambia reporter, nice to meet you here.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Greg

    Hey iedereen,

    Mja, ik zie dierenleed als een manifestatie van het leed wat we allereerst onszelf aandoen en dat gewoon projecteren op dieren. Mensen voelen zichzelf als een functie of voorwerp of zwerver of dief en daarbij hebben ze geen ruimte om empathie te voelen voor een hond. Eigenlijk wordt het dan van ‘oh wat verschrikkelijk’ naar… totaal logisch en men zou zich bewuster op mogen stellen naar dit fenomeen van de ontwikkeling van de MENSELIJKE geest, want als je dit probleem oplost, dan zijn er wel andere dingen die ze mishandelen. Het kwaad of frustratie met jezelf als een voorwerp voelen heeft in principe vrij weinig te maken met dieren, maar ze zijn wel een makkelijke prooi, kleiner en aangezien we ook vlees kunnen verteren en voedingsstoffen uit halen, zijn we ook een deels vals en roofdier/hierarchisch ingesteld. Dus krijgen we er ook voldoening uit en wordt het een normaliteit om dieren te mishandelen…

    Aanvullend en afsluitend, vind ik dat kunstmatig geld en verbruik van olie en langzaam de wereld vergassen in luxe geen goede vervanger is voor dierenmishandelen. Het maakt het probleem dan groter en psychologisch een stuk moeilijker om aan te pakken. Een goede familie basis of die herstellen is de kern, stukje aansluitende opvoeding van de staat & wijk, dan krijg je een gemeenschap met een moraal die over tijd dierenleed kan aanpakken. Alle andere oplossingen zijn te tijdelijk, te naief, te incompleet en heeft vrij weinig om je mening over te spuien op het web.

    Een partij voor de dieren zal enigszins dus logisch en nuttig zijn, maar ook mensen aantrekken die overmatig andere mensen willen straffen. Wat in zichzelf dezelfde onkunde is die andere mensen uitvoeren naar dieren en dat lijkt me niet echt een oplossing promoten zijn. Affin. Wel apart lijkt het me om te ervaren, als ik naar Suriname daar, dat de menselijke ziekte dus ligt te rotten op de straat in de vorm van een hond. Naast dat ik een verantwoordelijkheid draag om me best te doen voor het goede in de wereld, heeft iedereen die en dat draag je gewoon bij je of niet. Dit zou de wereld over moeten gaan als een geloof, goed zijn en gezond handelen.

    Een spirituele, psychologische, filosofische en persoonlijke ervaring. En nee, ik heb niet zitten blowen net, stomme burgerslaaf die dit leest. Drugs doe ik niet aan, das voor mensen zonder familie basis en eigenwaarde thank you very much :)

    Greg

      /   Beantwoorden  / 
  12. Rene de Gerts Moeder

    Hey hypocriet afgunstig loeder,
    Allereest vind ik die rechtse opmerkingen van je erg onsmakelijk hetgeen mij heet aangespoord om je van repliek te dienen.
    Het feit dat er een zekere achterstand bestaat op verschillende fronten in vergelijkiing met ‘jouw nederland’ heeft puur te maken met het feit dat jouw voorouders daar de oorzaak van zijn geweest.
    Daarnaast denk ik dat er andere zaken zijn die nog veel erger zijn dan dierenleed.. Wat dacht je van mensenleed ? of ben je dan opeens oost-indisch blind en doof ? Kom dus niet met je rascistische opemerkingen alleen maar om dat je vrouw het doet met een surinamer omdat jij niets klaarspeelt met die 3 cm van je. Je reaktie boeit me verder niet. Ik weet dat een achterbakse idioot als jouw persoon zich alleen goed voelt om een allochtoon af te kraken omdat jaloezie en afgunst je van binnen uit op vreet. Keep it that way you AMF. ATB

      /   Beantwoorden  / 
  13. Purple Sunrise

    Alweer eens een site waar Surinamers ala barbaars afgeschilderd word en door niemand anders dan de Nederlanders(Bakra’s)
    Wanneer hoiuden jullie toch een keer op om naar anderen te kijken en niet eerst naar jezelf. In Nederland gebeuren er nog nare dingen, kijk maar naar de pedofielen, maar die worden beschermd door de wet. Leef en laat een ieder op zijn of haat eigen manier leven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.