Kanker

 

Je kunt maar beter geen kanker krijgen in Suriname. Het is natuurlijk sowieso een rotziekte, maar in Suriname is het nog niet eens mogelijk om bestraald te worden, terwijl dat tot in de jaren '80 geen probleem was. Door de problemen die het land toen doormaakte, werden apparatuur en kennis echter zodanig verwaarloosd dat ze op den duur maar gewoon gestopt zijn met bestralen.

Het hele kankerzorgstelsel moet dan ook opnieuw worden opgebouwd. Aan bestralingsmogelijkheden wordt hard gewerkt, vanzelfsprekend met voornamelijk Nederlandse steun. Aan kankerregistratie doen ze hier niet en ook van therapietrouw hebben mensen die in het binnenland wonen -voor wie Paramaribo niet zo eenvoudig te bereiken is- nog nooit gehoord.

Tot deze punten verbeterd zijn, is het sappelen voor zowel patienten als artsen. Weefselkweekjes worden naar Nederland gestuurd en voor bestraling moeten Surinamers naar Colombia. Jammer genoeg alleen als ze geselecteerd worden door een speciale commissie. Sommige medicijnen zijn nog niet aanwezig en alleen met speciale toestemming worden die evt alsnog vergoed. En dat kost allemaal tijd. Tijd die zo kostbaar is als je lijdt aan ongeremde weefselgroei.

Lees meer in het augustusnummer van Parbode.  

Lees ook:Air France naar Paramaribo
Lees ook:Allochtoon
Lees ook:Persvrijheid
Lees ook:Zwemles
Lees ook:Rotary verlengt levensduur

Eén reactie op “Kanker

  1. rene de gerts

    moeten ze maar niet constant het woord kanker gebruiken in elke zin!
    van mij apart krijgen ze daarom nooit meer hulp / zorg

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.