Demagoog

 

Als je Bouterse zo hoort spreken, kun je je meteen voorstellen waarom zijn Nationaal Democratische Partij (NDP) waarschijnlijk de verkiezingen van 2010 zal gaan winnen. Hij is charmant, grappig, straalt na decennia nog altijd kracht uit en ook belangrijk, hij heeft een goed punt. Tijdens de viering van twintig jaar NDP richt Bouterse zich vooral tot de jonge generatie en roept haar op met vereende krachten het land op te bouwen. Over de decembermoorden rept hij met geen woord.

 

Zelfmoordindex

Het NDP-gebouw zit vanaf een uur of acht tjokvol. Iedereen is samengedromd om het twintigjarig bestaan van de NDP te vieren en om een van Desi Bouterses schaarse publieke optredens bij te wonen. Je moet daarvoor eerst een uitgebreid en vermoeiend voorprogramma doorstaan, waarbij 'Hiep hiep'-krijsende vrouwen in klederdracht en harde en langdradige djembemuziek elkaar afwisselen. Vlak voor het hoofdprogramma krijgen we op een groot scherm een film te zien waarin onder andere wordt getoond hoe de lidmaatschapskaarten van de NDP worden gemaakt. Als Bouterse na de toespraak van een ondervoorzitter op het podium verschijnt, begint het publiek te juichen. 

Bouterse doet weinig wereldschokkende uitspraken. Volgens veel mensen houdt hij zich in, bang dat zijn woorden in de komende maanden tegen hem gebruikt zullen worden. Hij haalt alle mogelijke ranglijsten aan waarop Suriname voorkomt: de meest corrupte landenindex, de misluktste landenindex, de zelfmoordindex (die volgens Bouterse door Suriname wordt aangevoerd), etc. Als je hem moet geloven, zou je als volk beter meteen massaal zelfmoord moeten plegen, zo slecht gaat het tegenwoordig met Suriname. 

Multi-etnisch

Maar er zit een kern van waarheid in zijn speech. De NDP beroept zich erop de enige multi-etnische partij te zijn, precies wat Suriname nodig heeft om verder te komen. De huidige regering discrimineert, is corrupt, er heerst woningnood en de oost-westverbinding is na vijftien jaar nog altijd onbegaanbaar. De bevolking is het zat en de jongeren die Bouterse aanspreekt hebben de decembermoorden niet meegemaakt.  

Terwijl deze demagoog zijn publiek toespreekt, begrijp ik waarom veel Surinamers achter hem staan. De decembermoorden zijn lang geleden en de coalitiepartijen hebben hun belofte om Bouterse te berechten al twintig jaar verzuimd. Net zoals ze veel andere mooie woorden niet in daden hebben omgezet. Nu een verkiezingsnederlaag dreigt, starten ze eindelijk het proces, denkt men. 

2010

Ik ben benieuwd wat er gebeurt als de NDP aan de macht komt. Wellicht wordt het inderdaad eenvoudiger om aan een woning te komen. Misschien reist er ook buiten de verkiezingen eens een minister af naar het binnenland, mogelijk zelfs over een kraterloze weg. En wie weet stopt Nederland alle ontwikkelingshulp.

Ik weet in ieder geval zeker dat het voor het functioneren van de democratie weinig goeds kan betekenen. Nu al valt er niet te spotten met de NDP, hoe is dat in 2010? Het is te hopen dat de Surinamers eens diep in hun geheugen wroeten en hun kinderen vertellen hoe Suriname er vijfentwintig jaar geleden aan toe was.

Lees ook:Bouterse kan berecht worden
Lees ook:Start proces decembermoorden in oktober
Lees ook:Aan de overkant
Lees ook:Zoeloelippen
Lees ook:Allochtoon

2 reacties op “Demagoog

  1. Herman

    mooi beschreven. hier wordt Bouterse steevast als een crimineel afgeschilderd, jij laat zien hoe de Surinamers er tegenaan kijken en verklaart daarmee zijn populariteit

      /   Beantwoorden  / 
  2. steve

    Ht is typisch dat nederland wil bepalen voor wie ht volk moet stemmn. Zijn ze daar vergetn de cele misstanden die ze teweeg hebbn gebracht. Srebenevie, b.v. Laat de Surinamer kiezn zonder vrees, dus rationeel,

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.