Categorie: "Nieuws"

Tienermoeders

tienermoeder 

Afgelopen jaar zijn meer dan 30 leerlinges van het VOJ Brokopondo zwanger geraakt. Op de middelbare school in het binnenland zitten ongeveer 300 leerlingen. Op een middelbare school in Albina, aan de oostelijke grens van Suriname, raakten vorig jaar 13 van de 140 leerlingen zwanger. Een voorlichtingscampagne daar lijkt echter haar vruchten te hebben afgeworpen: dit jaar werden slechts twee meisjes zwanger.

Inburgeringsplicht

surinaamse vlag 

Verdonks invloed reikt verder dan ze vermoedelijk zelf had gedacht. Ook in Suriname overweegt de Nationale Assemblee een inburgeringsplicht in te stellen. Pas nadat de nieuwkomer enige basiskennis bezit over de Surinaamse taal, het volkslied en de betekenis van de vlag en het wapen mag hij de Surinaamse nationaliteit aanvragen. In het verder bijna onleesbare bericht van de Ware Tijd wordt ook gesuggereerd dat er een enorme achterstand is in de verwerking van de naturalisatieaanvragen. Sommige aanvragers zouden zelfs al overleden zijn.

Marowijnebrug

brug

Frankrijk wil een brug over de Marowijne Rivier bouwen, zo meldt de Ware Tijd vandaag. Op die manier zou je niet meer met de boot naar Frans-Guyana over hoeven te steken. De bouw moet een logisch vervolg zijn op de verbetering van de oost-westverbinding, die nu zo goed als onbegaanbaar is. Als ze daar op willen wachten, hoeven ze nog niet eens over een brug te dromen.

Rotary verlengt levensduur

defibrillator 

Investeren in betere gezondheidszorg is niet meer nodig. Rotary Suriname verlengt de  levensduur van de bevolking namelijk al, aldus dagblad de Ware Tijd. De vereniging zal dit aanpakken door drie automatische defibrillatoren te schenken aan stiching Thewabo. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ook mensen buiten het ziekenhuis wel eens worden getroffen door een hartstilstand. Goh. Volgens directeur van de Rotary Club Van Lierop moet nog wel gewerkt worden aan bewustwording: mensen moeten zich realiseren dat ze het apparaat bij iedere hartstilstand moeten toepassen. Tegelijkertijd heeft de directeur er vertrouwen in dat iedere leek het apparaat kan gebruiken, aangezien er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij de verpakking zit. Ik ben benieuwd hoeveel ouder Surinamers volgend jaar worden.

Illegale Chinezen

 

Chinezen die na hun aankomst in Suriname geen verblijfsvergunning krijgen, blijven vaak illegaal in het land, aldus Times. Ze werken vaak onbetaald of voor een hongerloontje in de mijnbouw, de houtsector of in de stad. Er landen vermoedelijk een paar duizend Chinezen per jaar in Suriname, waarvan slechts 20 procent een verblijfsvergunning ontvangt. Wanneer een aanvraag voor een verblijfsvergunning niet wordt gehonoreerd, moet de betreffende persoon zelf vertrekken. De overheid zet de illegalen niet uit, met tot gevolg dat de mensen hier als slaven – meestal door hun eigen landgenoten- worden uitgebuit. Het valt mij inderdaad ook op dat hier een enorme groep Chinezen woont die letterlijk geen woord Nederlands of Engels spreekt. Sommigen zijn vermoedelijk 'schuldslaven', zij moeten via het slechtbetaalde werk hun Chinese schuldeisers terugbetalen. Ik vraag me af wat de Surinaamse regering voor ze kan betekenen, want China heeft hier een flinke vinger in de pap.

Boa veroorzaakt file

 

Zaterdagmiddag dook plotseling een 4,5 meter lange anaconda op aan de Van 't Hogerhuysstraat, in het centrum van Paramaribo. Een voorbijganger wilde hem graag vangen en plakte de bek van het beest daarom met plakband dicht. Het schouwspel trok zoveel bekijks dat er -midden in het spitsuur- een file ontstond. De boa, met een diameter van maar liefst dertig cm, werd uiteindelijk in een zak gestopt en meegenomen, waarschijnlijk naar een afnemer. Slangen zijn tijdens de lange regentijd geen zeldzaamheid in Paramaribo, maar anaconda's in hartje centrum? Dat wordt een beetje link.

Bron: Dagblad Suriname

Lees ook: Boa verslindt vee 

Air France naar Paramaribo

airfrance

Vanaf november zal Air France op Suriname vliegen. Dat meldde dagblad de Ware Tijd vanmorgen. De maatschappij wil met een regionale dienst via Martinique en Cayenne naar Paramaribo vliegen. Sinds de Mid-Atlantische route in mei 2006 is geliberaliseerd, heeft alleen Martinair Paramaribo in haar pakket opgenomen. Hoewel meer vliegverbindingen binnen het Caribisch gebied alleen maar toe te juichen zijn, betwijfel ik of er behoefte is aan een vierde grote maatschappij die Suriname aandoet. De vluchten van Martinair zijn vaak al bij lange na niet volgeboekt. Met een extra verbinding zal er binnen de kortste tijd een lijndienst worden geschrapt.

Boze geesten

geest 

Op de Clarkeschool en de Mulo Geyersvlijt zijn de laatste tijd nogal wat leerlingen bezeten geraakt door boze geesten. De lessen worden daardoor zelfs zodanig verstoord dat het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) een onderzoek instelt. Minister Edwin Wolf blijft nuchter. Hij vindt het onzin en het kan bovendien erg lastig zijn om onderzoek naar geesten te verrichten, denkt hij. In plaats daarvan hebben de leerlingen geestelijke begeleiding en gebed nodig. Volgens mij moeten de leerlingen gewoon braaf hun lessen doen en  geesten in hun vrije tijd oproepen.

Bron: Times of Suriname 

Halve kerst

keti-koti 

De dag van de afschaffing van de slavernij, een van de belangrijkste feestdagen van Suriname, valt op zondag 1 juli. Een zondag, maar dan is iedereen sowieso al vrij! Daarom heeft de regering besloten dat de Surinamers ook maandag 2 juli thuis mogen blijven. Een dilemma, want dan wordt het maximum van elf feestdagen overschreden. Meneer Brotte, voorzitter van de Stichting 1 juli Keti- Koti, stelt daarom voor om 2e Kerstdag en 2e Paasdag af te schaffen. De meeste feestdagen zijn toch al christelijk. Behalve dat ik niet begrijp waarom er voor een feestdag te veel twee feestdagen moeten wijken, vind ik het een beetje vreemd dat -terwijl keti-koti toevallig een keer op een zondag valt- de kerstboom voor altijd een dagje eerder de deur uit moet. 

Spaarlampen

lampjes 

Deed PvdA-kamerlid Samson afgelopen week nog een voorstel om zuinige straatlantaarns langs de wegen te plaatsen, ook in Suriname worden de lichten gedimd. Het Ministerie van Natuurlijk Hulpbronnen start donderdag met een tweede spaarlampenproject, zo meldde de Times of Suriname vandaag. Daarbij zullen ongeveer 300.000 gloeilampen vervangen worden door spaarlampen, in huishoudens in zowel Paramaribo als in het binnenland. Hetzelfde initiatief werd eerder al genomen door Cuba, dat het Surinaamse project daarnaast financieel ondersteunt. Laten we hopen dat dit voorbeeld verder doet volgen.